Verslag H225 NK IJmuiden

Openingsrace op IJmuiden.

Het is weer gebeurd, de eerste race van het nieuwe seizoen is koud achter de rug. Op het harde zand van IJmuiden heeft de BCH de start van dit Nederlands Kampioenschap laten aanvangen.
Voor ons was dit even wennen, een nieuwe lokatie en geen tijd gehad om deze te verkennen. Vrijdag avond in het donker gearriveerd met onze nieuwe bus. De geplande camperlokatie bleek afgesloten door de winteropslag van de strandhuisjes, dus zijn we op de ring van IJmuiderslag maar op een parkeerplaats gaan staan. Een beetje in afwachting of dit wel mocht, daar alle campings in de omtrek na 1 oktober gesloten zijn. H27 arriveerde later op de avond ook nog, heel gezellig.

Om 07.30 uur uit de veren en zonder de zon was het wel even fris maar strak blauw en dit beloofde een mooie dag te worden
Uitpakken en het strand op. Brood en koffie mee, daar het toch nog een eindje wandelen is naar de buggyzone.
De inschrijving in de Beach Inn verliep vlot en snel het materiaal uitleggen voor Max en mijzelf. Met een aardige 4 bft uit ’t zuiden beloofde het een lastig parcour te worden. De zone is lang en smal en de windrichting was in de langs richting dus opkruisen en downwind laveren. We zouden elkaar vele malen tegen komen. Een downwind priority werd er door de wedstrijdleiding ingesteld.
Diegene die downwind reed had dus voorrang, een goed besluit mijns inziens. Toch was het wel erg opletten bij iedere turn, upwind of downwind. Door het smalle terrein moest je erg opletten welke koerst je ging rijden en wie je dan allemaal ging kruisen. Concentratie dus, en heel veel manouvreren. Het viel niet tegen, ik heb lekker gereden en moest weer ontdekken dat de achterhoede nog steeds de plek is waar ik eindig. Dit mag de pret echter niet drukken, het plezier om een parcour te rijden is nog steeds groter.

De organisatie was weer oké, to the point en gericht op het meest haalbare op zo’n korte dag. 4 heats zijn er gereden, 2 in de Open klasse en 2 in de Masterklasse. Ondanks de aantrekkende wind bleven de piloten scherp en geconcentreerd rijden. Het was een uitgelezen parcour voor de technische rijder. Een parcour waar ongelukken makkelijk mogelijk waren maar door de oplettendheid van de piloten en de scherpte van de wedstrijdleiding is er een blessure te betreuren geweest. Dat is weer echt top van jullie allen.

Het was een heerlijke dag en helaas ging de zondag niet door vanwege de weersomstandigheden, mmar toch hebben we erg genoten van deze wedstrijddag op deze nieuwe lokatie.

GoodWinds en tot snel op het zand.

Bernard H225